Stöldligor måste stoppas – vi bör göra som Tyskland
Varje år drabbas minst hundratusen brottsoffer av de internationella stöldligornas härjningar i Sverige. Låg upptäcktsrisk och låga straff gör att ligorna ser Sverige som ett drömland. Nu krävs handling, skriver intresseorganisationer.
De internationella stöldligorna ser Sverige som ett smörgåsbord. Ligorna står enligt polisens uppgifter för ungefär hälften av alla bostadsinbrott. Ligorna ägnar sig även åt exempelvis så kallade åldringsbrott, butiksstölder, fickstölder, fordons- och bildelsstölder, båtmotorstölder, stölder från jordbruk, dieselstölder och inbrott på byggarbetsplatser.
Statistik från våra olika organisationer visar att ligorna årligen begår minst 100 000 stölder och att de för ut stöldgods till ett värde av flera miljarder kronor ur landet.
Stölderna orsakar samhällskostnader som vida överstiger värdet av det stulna godset. Och bakom varje stöld finns ett brottsoffer. Ligornas framfart bidrar till försämrad trygghet och en urholkning av tilliten i samhället. Det är därför angeläget att vidta åtgärder för att motverka ligornas härjningar.
Det är svårt att göra internationella jämförelser av brottsstatistik eftersom definitioner av brott varierar mellan länder. Ett område där det ändå går att göra en hygglig internationell jämförelse är bostadsinbrott. Och statistiken är skrämmande. I Sverige har bostadsinbrotten ökat med 30 procent sedan år 2007. I våra grannländer Norge och Finland har bostadsinbrotten däremot fallit med 30-40 procent under samma period. Sannolikheten för att ett svenskt hushåll ska drabbas av bostadsinbrott är dubbelt så hög som i Norge och tre gånger högre än i Finland.
Erfarenheter från våra olika organisationer visar att Sverige sticker ut även när det gäller andra stöldbrott. De omfattande problem vi ser i Sverige vad gäller exempelvis organiserade båtmotorstölder och bildelsstölder har ingen motsvarighet i våra grannländer.
Våra branscher har redan gjort mycket för att försöka förhindra brotten. Vi arbetar med att ge brottsförebyggande råd och stödjer Grannsamverkan. Vi bidrar till att förse stöldbegärlig egendom med bättre lås, smartare larm, spårsändare och DNA-märkning. Tyvärr räcker inte detta. Nu behövs en kraftsamling – från näringslivet, myndigheterna och politiken – för att vända denna utveckling.
Det finns många goda exempel från våra grannländer som vi kan lära av. Tyskland är ett land som har varit drabbat av stöldligornas härjningar på samma sätt som Sverige men där man genom kraftfulla åtgärder har lyckats vända utvecklingen. På bara två år har antalet bostadsinbrott minskat med 30 procent i Tyskland. En viktig åtgärd var den kraftiga skärpning av straffskalan för bostadsinbrott som genomfördes under förra året. Tysk polis har dessutom tillförts resurser inriktade på att slå ut de internationella stöldligornas logistik. Man använder avancerad teknik för att följa ligornas framfart i landet och kan effektivt slå till när ligorna försöker föra ut gods över gränserna. Tysk polis har byggt upp ett nära samarbete med polisen i de kriminella nätverkens hemländer. Mycket tyder på att den tyska polisens framgångar bidrar till att stöldligorna flyttar sin verksamhet till Sverige i stället.
Det går att vända utvecklingen även i Sverige. Sommaren 2016 genomförde polisen i Stockholm en riktad insats mot de ligor som stjäl bildelar i stor skala. En handfull poliser avdelades för insatsen. På några veckor lyckades man gripa ett stort antal personer och stölderna upphörde. Men nu är ligorna tillbaka igen med full kraft. För att vända utvecklingen långsiktigt krävs uthålliga insatser, tillräckliga resurser och stöd genom hela rättskedjan.
Nuvarande regering har tagit ett antal beslut som går i rätt riktning som vi uppskattar, men mer behövs för att nå resultat.
De organisationer som står bakom detta upprop vill nu att politikerna går från ord till handling och börjar genomföra alla de åtgärder som diskuterats i åratal. Detta är våra viktigaste förslag:
• Polisen behöver tillräckliga resurser och tydliga direktiv att uthålligt verka mot de internationella stöldligorna.
• Utförsel av stöldgods bör klassas som smuggelbrott vilket skulle ge Tullen befogenhet att ingripa mot ligorna.
• Det behövs strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset. Tekniska hjälpmedel som kameror, avancerad röntgenutrustning och utrustning som spårar illegala störsändare kan bidra till ökad upptäcktsrisk.
• Den straffskärpning för inbrottsstöld som har diskuterats i åratal måste slutligen genomföras.
• Skadestånd bör regelmässigt krävas in från dömda gärningsmän även när tillgångarna finns i utlandet.
• Åklagare och domstolar behöver bli bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet. En särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om de internationella stöldligornas tillvägagångssätt.
• Samverkan med polis, rättsväsende och kriminalvård i de internationella stöldligornas hemländer måste förbättras.
• Det behövs även en förbättrad samordning på EU-nivå, främst genom Europol, för att varaktigt slå undan benen för de internationella stöldligorna.
Mattias Bergman
vd BIL Sweden
Annika Brändström
vd Stöldskyddsföreningen
Mats Eriksson
vd Sweboat – Båtbranschens Riksförbund
Mats Galvenius
vd Larmtjänst
Per Geijer
säkerhetschef, Svensk Handel
Gunnar Jansson
förbundsdirektör Villaägarnas Riksförbund
Tommy Letzén
vd Motorbranschens Riksförbund
Christina Lindenius
vd Svensk Försäkring
Hampe Mobärg
vd Maskinentreprenörerna
Lars Redtzer
chef för bransch- och medlemsutveckling, Sveriges Byggindustrier
Anders Trollsås
vd Biluthyrarna Sverige AB
Stöldligor måste stoppas – vi bör göra som Tyskland
SvD 4 juni 2018 Bild: Smartsand AB