Enkelt att stjäla när man har nyckeln
Stölder av maskiner och redskap är något som branschen kämpar med. Jordbruksaktuellt har pratat med en före detta maskintjuv som berättar hur löjligt enkelt det är både stjäla och sälja.
Petter, som egentligen heter något annat, stal skopor och andra redskap från främst byggen från och till i tio år. Han uppskattar att stölderna och sönderkörning av maskiner och släp kostat runt tio miljoner sammanlagt, den egna inkomsten landade på runt en miljon kronor.
– När man väl hade stulit den första skopan, så var det som att en dörr öppnades. Då har man inga hämningar längre utan kör bara på, berättar Petter, som egentligen heter något annat.
Nycklarna till maskiner och traktorer är outvecklade. Det handlar ofta om att en och samma nyckel fungerar i flera olika modeller. För Petter var det enkelt att komma över ett stort antal nycklar, vilket gjorde stölderna mycket enklare att utföra.
Intresset för fordon hade alltid funnits där och efter gymnasiet började Petter arbeta på ett bygge. Det tog inte lång tid innan han insåg att det i stort sett var samma nyckel till alla maskiner. Med ett behov av snabba pengar för att finansiera ett drogmissbruk, kunde Petter inte riktigt släppa tanken på att han enkelt kunde starta alla maskiner om han bara fick tag på nycklarna till de olika märkena.
Fick alla nycklar på en dag– Jag ringde runt till olika återförsäljare och drog en historia om att farsan parkerat grävaren utanför garageporten och att jag därför inte kom åt min vattenskoter som jag skulle ut och köra med i helgen. Sedan var det bara att åka runt och hämta upp nycklar hos de olika säljarna, i vissa fall hade de till och med lagt ut den i brevlådan åt mig. På en dag fick jag ihop nycklar till runt 12 till 13 olika maskiner.Efter det började Petter köra rundor för att hitta bra ställen att stjäla på. Det hela var enkelt, han körde till en mack, snodde ett släp och körde med det till en byggarbetsplats. Väl där startade han en av maskinerna med nyckeln och sedan lastade han på allt av värde på släpet.
– Jag blev aldrig avbruten, det är egentligen helt sjukt, men det var ingen som undrade vad jag höll på med mitt i natten.De första gångerna var klart nervösa men sedan rullade det på bättre och bättre. Petter blev dock tagen av polis flera gånger när han körde släp och bil fullastad med skopor och tiltrotatorer. – De stoppade mig säkert en sju gånger. Men jag var ostraffad då och de trodde bara att bilen var full med skrot så de lät mig köra vidare.
Hög efterfrågan
Att sälja stöldgodset var det allra enklaste, han hade alltid kunder och kunde bara köra direkt hem till dem och leverera. Ibland handlade det om beställningsjobb, men även då tog han ändå allt som fanns på plats, tillfället gör tjuven. Försäljningen skötte Petter via ett par kontakter som i sin tur var ostraffade ”hederliga” människor.
– Sälja var det enklaste, det fanns alltid en efterfrågan och det var aldrig någon som tyckte jag skulle sluta eller så. Jag sålde till vanliga hederliga människor som i övrigt inte var straffade. Men de visste ju absolut att grejerna var stulna. De ville inte sälja sådant som hade stulits i närområdet. Jag sålde aldrig till utlandet utan allt stannade i Sverige. Efter en kväll med droger och alkohol drar Petter ut med en kompis för att hitta något att stjäla. De kommer över en hjullastare av större modell och kör iväg med den. Färden går rakt genom ett tätbebyggt område och till slut fastnar maskinen i en trädgård och Petter lämnar den för att ta sig vidare till fots. Polisen hittar honom och tar med honom till häktet där han fick sitta i en dryg månad innan han frikändes. – Det var ändå droppen, hade jag åkt fast då skulle jag fått sitta två år i fängelse och det var skrämmande. Sedan dess har jag hållit mig ifrån det.
Rädd att själv bli bestulen
I dag har Petter ett eget företag och är flitigt anlitad, en del vet om hela hans förflutna och andra inte. Petter tänker mycket på karma och är själv rädd för att bli bestulen på maskiner och redskap. Han var till och med så pass nojig i början att han hade som rutin att koppla ur ett par slangar så att maskinen inte gick att starta.
– Har man maskinerna stående utomhus, utan startspärr så är det extremt lätt att ta dem, säger han och berättar att han själv alltid låser in maskinerna och sedan måste man låsa upp för att komma ut också. Petters bästa tips för att göra livet svårare för tjuven är att sätta upp kameror, det var i alla fall det som verkade mesta avskräckande på honom. Att hålla byggarbetsplatser och dylikt upplyst är också bra.
– Fler borde ha startspärr. Hade jag stött på det när jag stal något så skulle jag ju inte kunnat starta maskinen och då hade jag heller inte kunnat lasta släpet.
Jordbruksaktuellt, Katarina Johnsson, Tel: 070-003 98 07, E-post: katarina@ja.se Foto: Carolina Wahlberg