Polisen uppmanar: DNA-märkning avskräcker tjuvar
Polisen i Haninge och Nynäshamn rekommenderar att DNA-märka sin egendom efter fler bostadsinbrott i Haninge och bilinbrott i Nynäshamn under hösten. Nynäshamns motorbåtsklubb har sedan i mars det här året använt sig av stöldsskyddsmärkning.
DNA-märkning är en engångskostnad på 600 till 800 kronor beroende på leverantör. Med tops och en liten flaska kan du lämna ditt DNA på din dator.
Det är en biologiskt konstgjord kod med mikropunkter som gör att polisen kan identifiera vem som är ägaren. Dina uppgifter kopplas till den unika koden, och vid ett fall av stöld kan sedan polisen återlämna dina saker om de återfinns. Stöldskyddsföreningen menar att tjuvar avskräcks från att stjäla DNA-märkt egendom.
– Det har skett ett antal utvärderingsprogram, i Stockholm och i Staffanstorp, säger Pia Lindström, ordförande för Stöldskyddsföreningen. Inom ramen av de här projekten har stöldmärkning fått goda effekter. Framförallt har det fått avskräckande effekter eftersom det är svårare att sälja vidare stöldmärkt gods.
Förutom DNA-märkning får du dekaler som talar om för eventuella tjuvar att din smartphone eller sprillans nya cykel är stöldmärkt. Sedan mars i år har Nynäshamns motorbåtsklubb använt sig av DNA-märkning för att skydda sina medlemmars gods.
– Vi började med det här i samband med accelererande siffror i stölder av båtmotorer, säger Rolf Lindqvist, ordförande för Motorbåtsklubben. Vi fick ett brev till klubben med ett erbjudande som intresserade våra medlemmar och nu har ungefär 20 stycken valt att stöldmärka sina motorer.
Nynäshamnspolisens förundersökningsledare Tomas Jakobsson menar att polisens arbete kan underlättas om stöldgods är DNA-märkt.– Det är superbra. Är gods vi hittar DNA-märkt så är det lättare att hitta rätt ägare, så klart. Här i Nynäshamn har vi haft inbrott i firmabilar då dyra verktyg har stulits, och det vore lättare för sakerna att hitta tillbaka till ägarna om de är märkta.
Fakta: Polisens stöldmärkningsprojekt granskades av Ekot I somras i fjol granskade Ekot polisens uttalanden om att märk-DNA projektet har minskat bostadsinbrotten med över 80 procent. Polisen kritiserades efter att säkerhetsföretag hade använt dessa siffror i sin marknadsföring. Siffror som visade sig inte stämma, enligt Ekots granskning. Polisforskaren och kriminologen Johannes Knutsson hävdade att "det är väldigt svårt att göra seriösa utvärderingar" om den typen av projekt leder till färre inbrott och menar att det är problematiskt hur nära polisen arbetar tillsammans med privata aktörer.
Publicerat 30 november NynäshamnsPosten, Anton Kyhlbäck Foto: Emil Langvad/TT