Polisen förberedd på ny inbrottsvåg - Avsätter resurser för fokus på villainbrott
Polisen misstänker att den inbrottsliga som verkat i området en tid har lämnat – men den eller någon annan kommer tillbaka. Nu förbereder polisen sig för nästa inbrottsvåg och uppmanar folk att göra allt för att försvåra för tjuvarna – och vara beredda om de ändå drabbas.
På kort tid har det skett ett stort antal villainbrott i östra Skaraborg.
– Vi misstänker en liga, men tror att den nu lämnat vårt område, säger Tony Johansson, förundersökningsledare för polisen i östra Skaraborg. Fast polisen räknar med, eller snarare vet, att den eller någon annan liga kommer tillbaka. Det är så det ser ut varje år. Inbrottsvågen drar fram genom flera europeiska länder.
– Det handlar om en organiserad brottslighet med ligor från Litauen och Polen.
Jobbigt motstånd
Johansson beskriver inbrottsnätverken som professionella och ett svårt, jobbigt motstånd för polisen. Inbrottstjuvarna lämnar nästan inga spår efter sig. Men brotten går att lösa enligt Johansson – om polis och allmänhet hjälps åt.
– Det handlar om långsiktigt arbete, förr eller senare kan vi få träff på ett DNA-spår eller liknande. Men för att underlätta polisens arbete är det viktigt att folk dokumenterar sina värdesaker, till och med tar bilder på dem och har i mobilen.
– Jag uppmanar att alla gör det, då blir det väldigt mycket enklare för oss att koppla gods till rätt ägare om vi lyckas komma åt inbrottstjuvar och stöldgods. För att vara beredda på nästa inbrottsvåg har polisen nu extra fokus på villainbrotten. – Vi har utredare i Skövde, Falköping och Mariestad som ska ta hand om anmälningar om villainbrott. Det ska ge ett gemensamt arbetssätt och kunna känna igen olika tillvägagångssätt. Vi ska också ha snabbare återkoppling till de drabbade och snabbt få in godsförteckningar. Vid varje inbrott kallas också polisens lokala tekniker in, ofta också en hundpatrull.
Fotografera bilar
Men även om ligorna är professionella och till och med tar sig förbi vissa larm, finns det ändå saker som villaägarna kan göra. Tjuvarna tar sig gärna in på husets baksida, alltså kan lampor där ställa till det för dem.– Man ska också vara observant på vilka som rör sig i bostadsområdet – ligorna kan rekognosera i bil men även cyklandes. Man kan ta bild på fordon med mobilen och mejla till polisen.
– Polisen får ofta kritik för att det är svårt att komma fram på 114 14, men mejlen är effektivare. Den gås igenom dagligen.
SLA SKARABORG ALLEHANDA Lena Jonsson, 0500-46 75 79 lena.jonsson@sla.se publicerad 1 oktober 14:34